I Norge forbinder vi som regel Brente mandler med Jula, den deilige lukten som sprer seg i den julepynta bygata der de står å lager og selger ferskbrente mandler.
Men det er jo ingenting i veien for at man kan spise Brente Mandler utenom julehøytiden også, og så er det enkelt og gøy å lage. Man kan også lage salte mandler, disse er deilige å knaske på året rundt.
Brente Mandler:
Du trenger:
- 500 gram mandler
- 0,75 dl vann
- 170 gram sukker
- 1 ss smør
- Hvis du ønsker kan du ha i litt vaniljesukker.
Slik gjør du :
- Kok opp sukker og vann i en panne, hvis du vil ha i vaniljesukker tilsettes dette nå. La koke i 3 minutter
- Skru ned platen til middels varme og ha i mandlene.
- Det er nå viktig at du rører hele tiden, først ser alt fuktig ut, etter en liten stund vil du se at alt blir tørt i pannen og det ser ut som noe har gått galt. Men bare fortsett å røre, nå vil sukkeret sakte men sikkert begynne å smelte og du får det deilige velkjente brune sukkerlaget utenpå mandelen. Viktig at du rører hele tiden og ikke skrur opp varmen.
- Når nesten alt sukkeret har smeltet igjen så kan du ha oppi smøret. Fortsett å røre til alt sukkeret er smeltet rundt mandlene.
- Ha over på et bakepapir og bruk en gaffel til å legge de utover bakepapiret. Forhåpentligvis klistrer de seg ikke så veldig mye i sammen takket være smøret.
- Når de er avkjølt har du de over i et lufttett glass for oppbevaring. Disse er flotte å gi bort som gaver også.
Salte Mandler
Du trenger:
- Ha 1 dl Vann Pr 100 g Mandler
- 1,2-2 ss Grovt salt pr 100 g mandler
Slik gjør du :
- Ha salt og vann i en gryte og kok dette til saltet er helt oppløst.
- Ha i mandlene og gi et oppkok
- Trekk gryten til siden og la mandlene stå å trekke i 15 minutter
- Sett stekeovnen på 150 grader
- Hell vannet av mandlene når de er ferdig å trekke, å ha de over på en stekeplate dekket med bakepapir.
- La mandlene steke i 25 minutter, skru av ovnene og sett ovns døren åpen eller på gløtt.
- La de stå til ovnen er nedkjølt, ta ut mandlene og vent til de er helt kalde og tørre før du har dem over i en lufttett krukke eller syltetøyglass.
#Saltemandler #Brentemandler #Mandler
Skriv en respons