Hjemmelaget Mozzarella Ost

Ikke visste jeg at det var så enkelt å lage sin egen Mozzarella ost. Jeg var så heldig å få en kjapp innføring i faget av faren til min beste venninne, og i dag har jeg laget Mozzarella ost. Det var både kjapt og enkelt og nå gleder jeg meg veldig til å smake på den 🙂 For å lage ost må du ha noe som heter Osteløpe som selges på Apoteket , eller du kan bruke noe som heter Vegetable rennet tablets som du kan kjøpe her på Cheesemaking.com. Jeg brukte en av disse tablettene i denne oppskriften.2

 

IMG_5112

IMG_5116

4

Hjemmelaget Mozzarella på hjemmelaget Panne Pizza 🙂 Og med litt revet Cheddar ost 🙂

IMG_5156

IMG_5155

Hjemmelaget Mozarella ost

Gir ca 500 gram Mozzarella ost
Prep Tid 5 minutter
Cook Time 30 minutter
Total Time 1 time 40 minutter
Author Spiselise

Du trenger

  • 4 Liter Hel melk - får du tak i økologisk eller fersk melk fra Kua er det enda bedre
  • 1 tablett rennet - Blandes ut i et halvfult glass med vann eller 2 ml osteløpe
  • 1,5 ts sitronsyre kjøpes på daglivarer
  • 1 ts salt uten jod
  • Termometer til mat
  • Gassklut og en spagetti sil

Slik gjør du

  1. Ha melk i en gryte og sett på laveste varme - ha oppi termometer
  2. Når melken er 13 grader tilsetter du sitronsyren og rører godt.
  3. Varm opp til 33 grader, rør jevnlig
  4. Når melken er 33 grader tilsetter du rennet tablett blandet ut i vann. Viktig at den er rørt godt inn i vannet. Sett gryten til siden.
  5. Rør godt i 1 minutt, la det så stå i 5-10 minutter, temperaturen skal ligge på rundt 33 grader. Du vil nå se at melken skiller seg i gryten.
  6. Bruk en kniv og kutt inn i massen på kryss og tvers
  7. Varm opp til 40 grader.
  8. Ta gryten av platen og bruk en hullsleiv til å ta massen over i spagetti silen som du har kledd med en gass klut.
  9. Når all massen er tatt over løfter du kantene på kluten så du får en pose med ostemasse.
  10. klem på posen over vasken så du får ut mest mulig av væsken.
  11. Ha massen over i en bolle og sett i mikroen i 1 minutt. ( jeg har mikroen på full styrke ,800 w)
  12. Kna og dra litt i massen. Nå kan du tilsette saltet i den, kna det godt inn.
  13. Ha massen 30 sekunder i mikroen, ta ut og kna og dra i den et minutt.
  14. Ha den 30 sekunder til i mikroen.
  15. ostemassen skal nå være elastisk og blank
  16. Form til 3 runde baller, legg de litt i kaldt vann så de får kjølt seg ned.
  17. Pakk ballene i gladpack og oppbevar på benken 1 dag for best smak, men den kan brukes med engang også om du ikke vil vente.
  18. Kan oppbevares i kjøleskap ca 1 uke.
  19. Osten kan også fryses ned, og da blir den lettere og rive hvis du vil lage revet Moz<arella ost.
  20. Tusen Takk til Arne for oppskrift og fremgangsmåte 🙂

Tips

Tips:
Det er flere som har spurt hva de skal gjøre om de ikke har mikrobølge ovn, da kan du prøve følgende: kok opp vann og ha over i en bolle, når vannet er rundt 80 grader legger du i ostemassen i ca 1 minutt eller til du ser at osten begynner å smelte i sammen, ta den ut, og kna og dra litt i den, gjenta prosessen to ganger til men ha massen ca 30 sekunder i vannet 🙂

#ost #hjemmelagetost #mozarellaost

22 Comments

    • Hmm du har brukt alle ingredienser ? Veldig rart at den ikke skiller seg om du har fulgt oppskrift å brukt riktige ingredienser …

  1. Ble ikke så elastisk som jeg skulle ønske. Vanskelig å forme de runde etterpå. Den ble veldig fast. Noen tips til hva jeg gjorde feil? Presset jeg for mye væske ut av den kanskje?

  2. Hei! Skal prøve meg på denne oppskriften i helgen. I den forbindelse lurer jeg på om sitronsaft kan erstatte sitronsyre???

  3. Hei, tenkte prøve dette under Corona-karantenen. Jeg har alt jeg trenger, bortsett fra osteklede, kan man bruke noe annet? Ett en finmasket sil? Har du noen tanker her?

    • Du kan bruke et tynt kjøkkenhåndkle. Gjør det lettere å presse ut fuktighet.

      Når du har varmet den i mikro så blir den fastere jo mer du knar. Viktig p strekke den for å få «tråd» strukturen som mozzarella har.

  4. Eg fylgde oppskrift til punkt og prikke, men mjlka skilte seg ikkje så tidleg. Skulle sikkert ha venta lenger 🤔 Når eg koker mylse tar det jo mange timar før ho skil seg. Kanskje vente til ho har substans som det? Mylse er dravleliknande..

  5. Har du forsøkt å lage osten med plantemelk istedet for kumelk? Jeg har laget cottage cheese av soyamelk – det gikk fint.

  6. Hei. Opplever for andre gang at osten blir grynete etter første runde i mikroen. Da blir det vanskelig å kna og dra i den.

    Trenger tips.

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Italiensk pizza stekt på pizzastål – Knallgodt
  2. Hvordan Lage Mozzarella? - Litt Om Alt

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.

Recipe Rating





*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.