Mål og Vekt

I daglig matlaging er det som regel raskere å måle enn å veie enkelte matvarer. Måling gir i de fleste tilfeller like stor nøyaktighet som veiing på husholdningsvekt. Når vi lager store porsjoner, og når vi konserverer, kan det være bedre å veie. Matvarer i standardpakninger kan deles på skjønn når vi lager større porsjoner. Margarin og smør i ferdige papirpakninger har streker for hver 50 g på pakningen. En slik pakning er lett å dele opp i både små og større mengder.

Kjøkkenvekter kan veie opp til 2-5 eller 10 kg. Med en spesiell gramvekt kan man veie nøyaktig ned til 10-15 gram. I vanlig matlaging er det ikke så ofte behov for dette. En vanlig vekt er heller ikke så nødvendig i daglig matlaging som et godt, gradert mål.

Det finnes graderte mål på 1/2 liter, 1 liter og 2 liter, og på 1 dl, 2 dl, og 2 1/2 dl. Målene bør være lette å lese av.

Måleskjeer kan være i sett som består av spiseskjemål,teskjemål, halv og kvart teskje eller krydder mål. Når vi bruker måleskje skal vi først fylle skjeen og deretter stryke eller drysse toppen av.

Noen mål

1 Pund 0.5 kg 454 gram
1 Unse (ounce=oz. 28-30 gram
1 Cup (amerikansk) 2,37-2,5 dl
1 Cup (engelsk) 3 dl
1 pint 4,37-5 dl
1 kaffekopp ca 1 1/2 dl

Forholdet mellom hulmål og vekt for de vanligste varer i husholdningen
Alle mål er beregnet fylt, deretter strøket eller drysset av.

  • 1 dl = ca 6 ss
  • 1 ss = ca 3 ts = 15 ml
  • 1 kryddermål = 1 ml
Varer 1 dl veier ca gram 1 ss veier ca gram 1 ts veier ca gram
Bakepulver 15 5
Brød, malt tørket 50 8
Byggryn,halve 80 15
Byggryn,hele 90 15
Byggmel 45
Bønner, brune/hvite 85
Erter, gule/grønne 85
Farin 90 15
Fløtepulver ca.8 5
Gelatinplater 1 plate 2g
Gelatinpulver 6 til 8 2
Havregryn 40
Havrekli 15
Havremel 45
Hornsalt 12 4
Hvete,helkorn 65
Hvete,sammalt 55
Hvetekim 40
Hvetekli 15
Hvetemel 60 10
Kaffe,malt 35 6
Pulverkaffe 20 4
Kakao 40 7
Kokosmasse 40
Korinter 60
Krydder,malt 2 til 3
Linser 80
Maisenna 55 8
Majones 95 15
Makaroni (korte rør o.l) 40
Mandel – 1 mandel veier 2-3 gram 60
Margarin/matfett smeltet 90 15 5
Melis 60 10
Nyper, tørkede 40
Nøttekjerner,hassel 65
Olje 90 15 5
Ost, revet 40
Polentagryn 65 10
Potetmel 70 12
Risgryn,langkornet 80 15
Risgryn, rundkornet 90 15
Rismel 60 10
Rosiner 60
Rug, sammalt 50
Rugmel 60
Sagogryn 70 12
Salt, fint 132 20
Salt, grovt 115 20
Semulegryn 70 12
Sennep 110 20 5
Sirup 125 20
Sitronsyre/vinsyre 12 4
Smør 90 15 5
Syltetøy 125 20
Te 30 5 2
Tomatketchup / Tomatpurè 120 20 6 til 8
Tørrmelk, Helmelk, skummer 50 8 3
Tørrmelk, skummet instant 25 4 1 1/2
1 Appelsin, middelsstor, veier ca 150 Gram
1 Banan 125-200 g
1 Eple 125 g
1 Sitron 120 g
1 Gulrot 100 g
1 potet 100 g
1 løk 60-100 g
1 tomat 60-70 g
1 liter Bringebær, rips og andre bløte bær 500 gram
1 liter stikkelsbær. Tyttebær, kirsebær og andre faste bær 650 gram
1 middelsstor sitron gir ca 3 ss saft ca 1/2 dl
1 eggehvite fyller et vanlig eggeglass, 3-4 eggehviter måler ca 1 dl

1

MåleKilde: Kokebok, 1991

#målogvekt

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.