Nå som butikkene har gjort det til en sport å ha priskrig også på frukt og grønt så må jo vi forbrukere benytte oss av det. Nå selger butikkene feks, Brokkoli for 5 kr stykk, mye billigere enn vanlig. Hvorfor ikke kjøpe inn en del og fryse ned? Samme kan du gjøre med andre grønnsaker når de kommer på tilbud eller om du har noen som ikke du får brukt isteden for at de går i søpla.
Et lite tips er å fryse ned i en pose purre/vårløk, paprika, brokkoli, gulerot kuttet i små biter. Dette er perfekt hvis du feks skal ha noe rask varm mat. Da kan du lage nudler, lag de som anvist på pakken men sleng med litt av grønnsaksblandingen også og la det trekke i vannet sammen med nudlene. Et perfekt lite måltid som straks ser mer fristende ut en bare nudler.
Du kan også lage klar grønnsaksblandinger som kan brukes i lapskauser, supper og frikassè, barnemat og dietter.
Når du skal fryse grønnsaker er det mange av dem som må forvelles før frysing. Dette er nødvendig for å stoppe visse forandringer som ellers ville forringet kvaliteten. Det er heldigvis både enkelt å raskt og gjøre, og så har du masse deilig grønnsaker klare til bruk en stund fremover.
Vask og rens grønnsakene og kutt dem i ønsket størrelse. Ha dem i kokende vann i 2-8 minutter etter sort og størrelse. Avkjøl grønnsakene straks i rennende kaldt vann eller legg dem i vann med isbiter i. Så fort grønnsakene er kalde legger du dem på en rist eller et håndkle slik at vannet renner av.
Fyll grønnsakene i fryseposer, ziplock poser eller kartonger. Purre og annet grønt kan fylles i glass med tett lokk. Tomater kan kokes og moses før frysing. Sopp dampes og fryses i kraften.
Disse grønnsakene kan fryses uten forvelling:
- Løk skåret i ringer, rå, dampet eller brunet
- Paprika i ringer eller strimler
- Purre i ringer eller små stykker
- Persille, hel eller hakket
- Dill, hel eller hakket
- Gressløk, klipt
- Grønt av selleri, purre, persillerot, grovhakket eller bundet sammen
- Krydderurter, bladene uten stilk
- Tomater, rå i båter eller skiver, til gryteretter o.a.
Forvellingstid for grønnsaker:
- Blomkål i buketter 3-5 minutter
- Brokkoli 4-5 minutter
- Bønner, hele 2-3 minutter
- Erter, sukkererter 1-3 minutter
- Grønnkål, karvekål, spinat o.a grønt 2-3 minutter
- Gulrøtter, i skiver 3-4 minutter
- Hvitkål, grovsnittet til stuing og supper 4-5 minutter
- Maiskolber 6-10 minutter
- Maiskorn 2-3 minutter
- Purre i 4-6 cm biter 2-4 minutter
- Rosenkål 3-5 minutter
- «supperøtter» 4-6 minutter
Supperøtter kan være Knollselleri, kålrot, gulrot neper, persillerot eller pastinakk som deles i tykke skiver eller staver. Røttene pakkes i passe store porsjoner. Bønner og sukkererter forvelles hele og deles opp etter avkjølingen. Grønne blad hakkes etter forvellingen.
Skriv en respons