Fondant er ofte brukt til å pynte kaker til bursdag, dåp og bryllup. Fondant er ganske enkelt å lage selv, litt klissete men absolutt verdt jobben. Så kan du enkelt få den fargen og mengden du trenger til kaken din. Og så er det bare å bruke fantasien og pynte i vei 🙂
Oppskriften på fondant finner du i bunnen av dette innlegget
Her er noen av kakene jeg har pyntet med hjemmelaget fondant
Fondant til kaker
Marshmallow fondant
Du trenger
- 225 gram marshmallow
- 1 1/2 ss vann
- 450 gram melis
- flott matfett til å smøre hender og arbeidsbenk
- matfarge/paste
Slik gjør du
-
Ha marshmallow i en bolle som tåler mikrobølgeovn. Har du ikke micro kan du bruke en gryte.
-
tilsett vannet, sett i microen i 30 sekunder, ta ut bollen og rør rundt. Gjenta prosessen minst 3 ganger eller til marshmallowen er helt smeltet uten klumper. Skal være litt puffy i konsistensen.
-
Tilsett så meliset, litt over halvparten, rør godt.
-
Ha melis på borden og legg deigen oppå, ha melis oppå deigen og kna det inn. Her er det lurt å smøre hendene godt med flott matfett så ikke fingrene henger fast i deigen.
-
Kna og elt inn melis etter behov til du har en elastisk fin deig. Blir den for fuktig tilsett mer melis, blir den for tørr kna inn mer matfett.
-
Smør deigen inn med Flott matfett, pakk den godt og tett i to lag med gladpack eller legg den i en ziplock pose
-
Oppbevar i kjøleskap eller på benken, de sier at minst 24 timer gir den beste fondanten. Men noen sier 8 timer og noen sier 1 timer. Jeg brukte min etter to timer og det fungerte kjempefint.
Tips
Hvis fondanten er veldig hard når du skal kjevle ut kan du hive den i mikroen 5 sekunder for å myke den opp litt. Det er bare å tilsette matfarge om du ønsker farge på fondanten. Kna deigen godt opp før bruk
Wow billeder ser godt ud! Kagen ser lækker ud.Jeg vil dele med andre.
Kager ser delicious ud. Jeg har lært ny opskrift. Jeg vil gøre det ved eget. tak skal du have
Hva kan man bruke om man ikke har flott matfett? Og når har jeg farge i?
Farge har du i når fondant er ferdig, man må bruke flott matfett til denne oppskriften , har ikke noe annet godt alternativ i Norge dessverre.
Kor mykje fondant blir det på ei deig?
Holder til en kake pluss , kanskje en halv kilo rundt om der
Hvor lenge holder en sånn fondantdeig seg? Skal den oppbevares i kjøleskap?
Den holder seg en stund, jeg oppbevarte min i et skap og så tok jeg den litt i mikroen før bruk igjen ☺️ holder seg nok 1 mnd ca pluss /minus ☺️
Mye billigere en kjøpefondant. Hvilke kaker er dette godt på???
Ja mye billigere helt klart . Kan brukes på de fleste kaker, sjokolade kake, lyse kaker, gulrotkaker osv ☺️
Hva slags kremer er best å smøre opp kakene med som ikke får fondanten til å smelte? Og hvilken kake str er denne oppskriften til?😊
Alt som ikke er fløtekrem egentlig ☺️ holder til en 30cm kake minst ☺️
Hei
Kan en ha sjokoladekrem ( stivna ) under fondanten?
Hei! Ny på kakebaking og skal prøve denne oppå en sjokoladekake til barnehagebursdag i morgen. Kan jeg lage klar kaken med fondant oppå i kveld eller må jeg vente med å ta fondanten oppå til rett før? Tenker at hvis det blir helt krise må jeg lage en ny, så greit å finne ut av det i kveld og ikke rett før liksom 😂 Men usikker på om kaken/fondanten blir ødelagt om det er så lenge til den skal spises?
Nei den kan du fint ta på både 1,2 og 3 dager i forveien ☺️
Hvordan er det sammenlignet med marsipan trekk med tanke på sødme?
Vil si at begge deler er ganske søtt egentlig
Altså ganske likt i sødme men fondant er nok litt søtere da mandlene i marsipan jevner ut litt på sødmen
Hei, skal lage dinosaurkake til barnebursdag som er om 2 uker. Kan jeg lage dinosaurfigurene i fondant nå og ha dem i fryseren frem til jeg skal lage resten av kaken? 😀
Jeg ville heller oppbevart de i en lufttett boks ☺️
Kan man bruke Fluff istedenfor marshmallows?
Det mener jeg at man kan uten at jeg selv har prøvd det, men fluff er vel ferdig smeltet marshmallow det? Tror det skal gå helt fint ☺️
Hei, jeg tenkte å lage kake til dåpen om 1 mnd.
Men har aldri vært borti med fondant og har noen spørsmål
hvis jeg lager forandt noen dager før hvordan oppbevarer jeg den før bruk?
Hvis jeg lager kaken med forndant noen dager før servering vil fondanten bli hard? Eller tiner den i romtemperatur?
bør jeg ha kaken i kjøleskapet før servering eller kan den stå noen timer på bordet?
Hei, smør utsiden forsiktig med litt flott matfett og pakk godt inn i gla pack og inn i en pose. Så kan den ligge på benken til du skal bruke den. Før bruk bør du varme den i 30 sekunder i mikroen slik at den blir myk og godis jobbe med . Fondant på kake bør stå ute en times tid før servering slik at den mykner litt, utover det er det mer fyllet i kaken som avgjør hvor lenge du vil ha kaken i rom temperatur , fondanten holder seg fint lenge både i og utenfor kjøleskap .
Masse lykke til ☺️
Kan man tørke fondanten?
Enten ved å la den stå ute på benken eller ved å legge den i ovnen?
Ja, jeg pleier legge de på benken til tørk ☺️
Hei. Hvor mye konditorfarge bruker du for å få så sterke farger? Gikk for rød, da poden skal ha brannbil tema. Det ble rosa haha. Men da går vi for brannmenn mot kreft fargen, så null stresse det…
Hvilken konditorfarge bruker du for best resultat?
Hei, har akkurat laget denne oppskriften og trakk kaken med fondanten direkte, det gikk bare bra. Leste en av kommentarene ang fettet, jeg brukte Delfiafett isteden for Flott Matfett og det gikk bare bra. Ellers så synes jeg at dette var en flott og informativ side, anbefaler den gjerne videre 🙂
Hei! Jeg lurte på om det går an å bare bruke vanlig plastfolie eller vanlig brødpose istedenfor zip lock eller gladpack? 🙂